Λαγάνα
Υλικά
500 γρ Αλεύρι Λήμνου Σταματέρης αγνό κίτρινο (σκληρό)
320 ml χλιαρό νερό
8-9 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
1 1/2 κγλ αλάτι
1 κγλ ζάχαρη
2 κσ ελαιόλαδο
Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180C.
Τοποθετούμε το νερό και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει η μαγιά. Αφήνουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε.
Το βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ καλυμμένο με μεμβράνη ή μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά.
Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε σχήμα λαγάνας (μπορούμε να φτιάξουμε 1 ή 2 λαγάνες) και πάχος περίπου 1 εκ. και το αφήνουμε καλυμμένο με μεμβράνη ή μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε για άλλα 30-45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
Κάνουμε με τα δάχτυλα μας δαχτυλιές πιέζοντας το ζυμάρι, πασπαλίζουμε με λίγο νερό και το σουσάμι.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά αναλόγως εάν τη θέλουμε τραγανή ή αφράτη.
Comments