Λαγάνα




Λαγάνα


Υλικά

500 γρ Αλεύρι Λήμνου Σταματέρης αγνό κίτρινο (σκληρό)

320 ml χλιαρό νερό

8-9 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)

1 1/2 κγλ αλάτι

1 κγλ ζάχαρη

2 κσ ελαιόλαδο

Σουσάμι για πασπάλισμα





Εκτέλεση

Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180C.

Τοποθετούμε το νερό και τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει η μαγιά. Αφήνουμε για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε.

Το βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ καλυμμένο με μεμβράνη ή μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε σχήμα λαγάνας (μπορούμε να φτιάξουμε 1 ή 2 λαγάνες) και πάχος περίπου 1 εκ. και το αφήνουμε καλυμμένο με μεμβράνη ή μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε για άλλα 30-45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Κάνουμε με τα δάχτυλα μας δαχτυλιές πιέζοντας το ζυμάρι, πασπαλίζουμε με λίγο νερό και το σουσάμι.

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά αναλόγως εάν τη θέλουμε τραγανή ή αφράτη.