Για τη ζύμη
220 γρ Αλεύρι Λήμνου Σταματέρης για όλες τις χρήσεις ή αγνό κίτρινο
120 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
2 κσ άχνη
1 κλ κρύο νερό
μια πρέζα αλάτι
Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά μας. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και σιγά σιγά το αναμιγνύουμε στο μείγμα με το αλεύρι.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με πιρούνι το αυγό με το νερό και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με το αλεύρι. Το πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά, το τυλίγουμε με ζελατίνα, και το αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο.
Έπειτα το ανοίγουμε και το απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί 23εκ. Κάνουμε πιρουνιές και τοποθετούμε κάτι πάνω στη βάση (όσπρια, ιδικά για το φούρνο, κλπ) ώστε να μη φουσκώσει.
Το ψήνουμε στους 180C για 15 λεπτά, αφαιρούμε αυτά που έχουμε βάλει για να μη φουσκώσει, και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά.
Για τη κρέμα
450 γρ γάλα
βανίλια
120 γρ ζάχαρη
30 γρ corn flour
μια πρέζα αλάτι
4 κρόκους
35 γρ βούτυρο
Σε ένα κατσαρολάκι, φέρνουμε σε σημείο σιγοβράσματος το γάλα με τη βανίλια και αμέσως το αφαιρούμε από το μάτι.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά (όχι με μίξερ) και προσθέτουμε το corn flour, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα σιγά σιγά μέσα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη κόψει.
Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Το μεταφέρουμε σε ένα άλλο σκεύος για να μπει στο ψυγείο.
Το καλύπτουμε με μια ζελατίνα η οποία θα ακουμπάει τη κρέμα μας και το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Όταν η κρέμα και η τάρτα είναι κρύες, βάζουμε κρέμα στην τάρτα και τοποθετούμε από πάνω κομμένες φράουλες.
Comments