Προζυμένια Focaccia
- anthiak
- 6 Οκτ 2024
- διαβάστηκε 2 λεπτά

Η δική μας προζυμένια focaccia! Σε γεύση είναι μοναδική ενώ το προζύμι της δίνει μεγάλη θρεπτική αξία.
200γρ Αλεύρι Λήμνου Σταματέρης αγνό κίτρινο
100γρ Αλεύρι Λήμνου Σταματέρης ολικής
230γρ νερό – περίπου
100γρ προζύμι
7γρ αλάτι
Εκτέλεση:
Η διαδικασία θα πάρει 2 ημέρες. Το προζύμι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι ταισμένο και στην μέγιστη δράση του.
1. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε μαζί το νερό και το προζύμι και ανακατεύουμε. Μετά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε λίγο με ένα πιρούνι. Το αφήνουμε για 30 λεπτά καλυμμένο με μεμβράνη.
2. Προσθέτουμε το αλάτι και μερικές σταγόνες νερό για να λιώσει και πλάθουμε. Εάν είναι με το χέρι, το πλάσιμο πρέπει να είναι αυτό για το προζυμένιο ψωμί (slap and fold) για περίπου 10 λεπτά. Εάν είναι με μίξερ και εκεί 10 λεπτά.
3. Το αφήνουμε για 4 ώρες καλυμμένο μεμβράνη. 3 φορές σε αυτές τις 4 ώρες μπορούμε να του κάνουμε από 1 δίπλωμα, σηκώνοντας το από τη μέση και τυλίγοντας τις άκρες προς τα μέσα. Το ζυμάρι έχει αρκετό νερό και θα κολλάει, οπότε κάνουμε τα διπλώματα όσο μπορούμε.
4. Όταν περάσουν οι 4 ώρες, βάζουμε ζυμάρι μας σε ένα μεγάλο τάπερ και το αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
5. Βγάζουμε από το ψυγείο το ζυμάρι 2 ώρες πριν το ψήσουμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε βάλει επαρκές ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί όλο και το καλύπτουμε με μια πετσέτα ώστε να φουσκώσει.
6. Προθερμένουμε τον φούρνο στους 250C. Κόβουμε τα toppings που θέλουμε όπως ντοματίνια και κρεμμύδι, όχι σε πολύ μικρά κομμάτια για να μη καούν.
7. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι ώστε να κάνουμε μικρές εσοχές, ρίχνουμε ομοιόμορφα τα toppings μας και πασπαλίζουμε με αρκετό εξ. παρθένο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
Comments