top of page

Ψωμί με Μυρωδικά (faganoula)





Ψωμί με Μυρωδικά (faganoula)


Υλικά συνταγής:

Για το προζύμι:

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

2 κ.γλ. ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

100 γρ. χλιαρό νερό


Για τη ζύμη:

650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις @limnosflourstamateris

150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης @limnosflourstamateris

400 γρ. χλιαρό νερό

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. δενδρολίβανο

1 κ.σ. ρίγανη

1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

1 κ.γλ. αλάτι χοντρό

2 κ.σ. γάλα


Μέθοδος παρασκευής:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά για το προζύμι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε σκεπασμένο για 15′ να φουσκώσει.

Προσθέτουμε τα άλευρα, το νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 10′ με τον γάντζο. Μπορούμε να το κάνουμε και με το χέρι, ίσως χρειαστεί παραπάνω χρόνος.

Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη για 1 ώρα ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. Στη συνέχεια, ανοίγουμε με τα χέρια σε τετράγωνο και απλώνουμε όλα τα μυρωδικά και το αλάτι. Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε τη ζύμη σε μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα. Αφήνουμε για 30′ να φουσκώσει.

Τέλος, αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C για 25′.


Tip: Έτσι όπως βγαίνει ζεστό και αφράτο, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο και απολαύστε!


*Η συνταγή έχει δημοσιευτεί στο faganoula.gr.

bottom of page